31 juli Monument Valley

Click for Monument Valley, Utah Forecast

Overnachting bij Gouldings Lodge.
Prijs: 97 dollar.
Gereden: 208 mijl


De Tour bij Long House begint om 10 uur. Dat betekent dat we om ongeveer 9 uur moeten vertrekken vanuit Far View Lodge en ook al uitgecheckt moeten zijn. Dat valt weer niet mee, maar het lukt. We ontbijten op het balkon en in de kamer (er staan maar twee stoelen op het balkon). Martin haalt koffie en thee bij de receptie, want de koffie op de kamer hebben we gisteravond al opgemaakt.
De groep voor Long House is vrij groot. We hebben de auto geparkeerd en moeten nog een tijdje wachten tot iedereen er is. We rijden met een trammetje naar het begin van de tour – er mogen hier geen auto’s rijden. De ranger vertelt graag en veel (that said, ….). Deels overlapt het verhaal met dat wat we gisteren hebben gehoord, maar hier minder aandacht voor de dagelijkse bezigheden en de voedselvoorziening van de bewoners, maar meer aandacht voor de bouwwerken zelf. We zien hier ook meer van het huis zelf. Hoewel het nog in de ochtend is, is het al weer erg heet; in de zon staan is nauwelijks vol te houden. Bij de gebouwen is een aantal mensen aan het werk, de bouwwerken worden regelmatig gerestaureerd.
We worden gewezen op een stok die boven ons hoofd in een rotsspleet is geklemd. Dit blijkt een geniaal waarschuwingssysteem te zijn: valt de stok, dan wijken de rotsen blijkbaar en is het de hoogste tijd voor een evacuatie – het gebruik van overhangende rotsen als dak is niet geheel zonder gevaar, door erosie vallen zo nu en dan stukken rots naar beneden.
Er woonden veel mensen in de 12e en 13e eeuw. Samen met de stammen in Arizona en Utah en New Mexico was het aantal inwoners in dit deel van het zuidwesten hoger dan nu het geval is. Het is onduidelijk waarom de bewoners na ongeveer 2 eeuwen er vandoor zijn gegaan. Wellicht zijn ze gevlucht voor vijandige stammen of door voedseltekort weggetrokken.



We zijn na een kleine 2 uur terug bij het parkeerterrein (late again, zegt een andere ranger tegen onze ranger).



Als we weer bij de kruising bij het visitor center zijn is het half een. We besluiten om eerst te lunchen bij de Terrace voor we verder rijden. Dan rijden we naar Cortez. Het is vanaf het visitor center 35 minuten rijden naar Cortez. Dat valt nog mee, maar we zijn blij dat we in het park overnacht hebben – de afstanden in het park zelf zijn ook nog fors.
We tanken in Cortez en rijden dan via de 160 naar het Four Corner Monument. Niet iets om voor om te rijden, maar we komen er toch langs. De omgeving is verlaten en vrij vlak, met zo hier en daar een hoge rots. We zien shiprock in de verte liggen, een vreemd gevormde, hoge rots die als een schip oprijst uit de vlakte.



Na het Four Cormer Monument – waar het erg toeristisch en heet is, het beste hier is nog het stuk indian fry bread wat ik gekocht heb bij een van de vele stalletjes – rijden we eerst een stuk Arizona in en dan de 191 naar Utah. De rotsen worden hier weer roder.
Vlak voor Bluff slaan we af en rijden naar Gooseneck SP. Dit State Park bestaat uit een uitzichtpunt over de San Juan River die diep door het plateau kronkelt. Er hoeft hier geen toegang betaald te worden. Het uitzicht is prachtig, met aan de horizon enkele rotsformaties – Monument Valley.

We rijden weer terug naar de hoofdweg en gaan via Mexican Hat naar Monument Valley waar we een cabin op de campground geboekt hebben. In de wasserij op de camping staat een computer en we checken even onze mail. De cabin is geweldig, met 6 bedden, waarvan de 2 op de vliering door de kinderen wordt geclaimd. Daarnaast nog een stapelbed en een tweepersoonsbed bed, een keukentje en een badkamer.



We eten in het restaurant bij Gouldings Lodge waar we een tafel aan het raam hebben met een prachtig uitzicht. Na het eten maken we nog wat foto’s – de rotsen zijn dieprood nu, met de ondergaande zon.




Uitgaven
Lunch: 34 dollar
Benzine: 58 dollar
Snoep: 6 dollar
Avondeten : 87 dollar

Geen opmerkingen: